Om oss

Mia Wesslau är Wiraspelens koreograf, skådespelare och produktionsteknisk samordnare

Ewa Wesslau är ansvarig utgivare och chefsproducent för Wiraspelen

Joakim Gräns är regissör för Wiraspelen och gör även bla rollen som Patron. Joakim har inför 2021 även gjort en ny bearbetning av pjäsen

Wiraspelen har sedan urpremiären 1985 spelats varje sommar, utomhus, på Isaks äng, som ligger i det sagolikt vackra Wira Bruk i Österåker, Roslagen. Detta bara en dryg timmes bilresa från Stockholm och 25 km från Åkersberga. Skådespelet är skrivet av Leif Nilsson och tonsatt av Bo Hülphers och genom åren har flera välkända artister medverkat i Wiraspelen.


Spelen är - med sina ca 100 aktörer, levande orkester, spelmän, många ryttare och egen kör - ett av Sveriges största (om inte det största) årligen återkommande musikskådespel. Den storslagna berättelsen om vänskap, kärlek, maktmissbruk och oväntade upptag från 1750-talets vapenbruk i Wira, har fänglslat både stora och små genom tiderna. Smedjorna som en gång hade ensamrätt att tillverka värjor till Svenska Kronan, brukas än idag och finns att beskåda intill spelplatsen,


Hos oss spelar proffesionella och väletablerade skådespelare sida vid sida med hängivna amatörer vilket ger publiken ett alldeles unikt skådespel. Man glömmer inte ett besök i Wira i första taget.


Vi bevarar och förvaltar ett stycke svensk historia samtidigt som vi för varje år utvecklar och moderniserar vår berättelse, för att kunna fylla den med både dagsfärsk angelägenhet och sommar-magi som alla är välkomna att ta del av - eller bli en del av - tillsammans med oss..

Om du är intresserad av att vara med i vår ensemble,

som amatör eller proffesionell yrkesutövare så kontakta oss gärna via e-post


info@wiraspelen.se


Berätta om dig själv och hur du hittade till oss i Wiraspelen och lite om vad du är intresserad av. Kanske har du redan sett Wiraspelen och vet vad du skulle tycka vore roligt att göra eller tillföra? Vi anställer en del yrkesverksamma skådespelare och musiker och andra nyckelfigurer varje år, men det allra mesta engagemanget hos oss, bygger på obetald ideell verksamhet och lusten att spela teater som amatör i vår stora ensemble. Vi behöver ofta ridkunninga "soldater", sångglada "smeder", "smedshalvor och ungmöer"(ynglingar) och andra bybor till vår berättelse. Att vara med och sköta våra hästar är också en uppskattad sysselsättning. Eller sjunga i vår kör!

Vi brukar bli ett sammansvetsat gäng som under ca 3 veckor i juni och juli, jobbar, umgås, roar oss och bygger  både gemenskap och en storslagen föreställning i Wira Bruk.  Det är inte alltid garanterat plats men vår verksamhet är rörlig och det är alltid värt att ansöka, tycker vi! Vi hörs!

Copyright © Alla rättigheter förbehållna