Om oss

Mia Wesslau är Wira-Spelens koreograf, skådespelare och produktionsteknisk samordnare

Ewa Wesslau är ansvarig utgivare och chefsproducent för Wira-Spelen

Joakim Gräns Bouya är spelens regissör och gör även rollen som Patron.

Wira-spelen produceras av Stiftelsen Wira-Spelen och har sedan urpremiären 1985 spelats varje sommar utomhus, på Isacs äng, som ligger i det sagolikt vackra Wira Bruk i Österåker, Roslagen. Detta bara en dryg timmes bilresa från Stockholm och 25 km från Åkersberga.


Joakim Gräns Bouya, som sedan 2020 varit vår regissör, har gjort en lysande ombearbetning och nytolkning av den gamla berättelsen och versionen har fått namnet "legenden om Wira Bruk" och är tolkad fritt efter originalet, vilket ursprungligen är författat av Leif Nilsson efter en idé av Björn Strand.


Spelen är - med sina ca 100 aktörer, levande orkester, spelmän, många ryttare och egen kör - ett av Sveriges största (om inte det största) årligen återkommande musikskådespel. Den storslagna berättelsen om vänskap, kärlek, maktmissbruk och oväntade upptag från 1760-talets vapenbruk i Wira, har fänglslat både stora och små genom tiderna. Smedjorna som en gång hade ensamrätt att tillverka värjor till Svenska Kronan, brukas än idag och finns att beskåda intill spelplatsen,


Hos oss spelar proffesionella och väletablerade skådespelare sida vid sida med hängivna amatörer vilket ger publiken ett alldeles unikt skådespel. Man glömmer inte ett besök i Wira i första taget.


Vi bevarar och förvaltar ett stycke svensk historia samtidigt som vi för varje år utvecklar och moderniserar vår berättelse, för att kunna fylla den med både dagsfärsk angelägenhet och sommar-magi som alla är välkomna att ta del av - eller bli en del av - tillsammans med oss. Vi ger er Wira-Spelen "Legenden om Wira Bruk".